Westlake Steps Lot 2

 

Westlake Steps Lot 4

 

Hoa Mai Gardens @ Yesler Terrace

 

SPU - 5th Avenue Streetscape

 

Mercy Othello Plaza

 

Arion Apartments @ UW

 

Plymouth on Cherry

 

1401 E. Madison

 

Ravello Apartments

 

Estelle Apartments

 

Encore Apartments

 

The Grange @ Linden

 

Quail Park @ Tukwila

 

2031 Westlake Ave

 

9th Ave Space

 

Merrill Gardens @ West Covina

 

1401 E. Madison

Client: Equity Residential


This project is a mixed used residential building with below-grade parking, 137 units with street level commercial space in the vibrant Capitol Hill neighborhood. The site is located adjacent to McGilvra Place park and near the Bullitt Center building, and has a slope, giving it almost 20 feet of elevation change from one end to the other. The project is on track to achieve LEED Gold.


Fazio Associates design the streetscapes, the private Mews and courtyard at ground level, and the roofdeck amenity spaces. The streetscape along 14th Avenue will accommodate a planting strip that complements the planting to the recently completed development to the south. Bike racks near the commercial spaces and accent paving will reinforce the pedestrian experience while also acting as a wayfinding mechanism, reflecting the commercial windows and entries. The planting will reflect the transitioning from the retail component to the residential entry/lobby space, as well as the private Mews along the east property-line. The residential entry will have pedestrian-scaled site amenities, accent paving and will be flanked by stepped planters to help navigate the grade change to the west of the residential entry, and the planting at grade will highlight the artistic screening element at the northeast corner.


To navigate the grade down to the private Mews, the design team will integrate tiered planters, a staircase with a bike runnel and adequate lighting to provide a safe and energetic space. Private terraces will have special accent paving, raised planting and fence/gate elements. The private interior courtyard will be surrounded by private terraces that will be buffered by lush planting in raised planting beds. The vegetated oasis will be reinforced by incorporating low berming, adding to the verticality and variety of the planting scheme. The planting will consist of a plant palette that plays with the senses with various textures, colors, fragrances and scales. The focal point of the courtyard will be an open-cabana structure that will have small group seating and ambient lighting.


The roof deck terrace will include such program elements as the following; Areas allocated for a pet park, semi-open pergola structures that help define activated areas for outdoor dining/socializing, outdoor kitchen/BBQ, small and large group seating, fire-pit, and areas for active p-patch/food cultivation, greenroof components as well as raised planters. Rainbarrels will collect water which can be used for the p-patches. Solar panels mounted on part of the pergola structure will do double duty by helping create a partially enclosed space for outdoor dining. The pedestrian wayfinding will be reinforced by different paver colors and textures to signify special spaces and sense of arrival.